Skip to content
» Startsidan
Rickul/Nuckö Hembygdsförening
Styrelsen informerar januari 2018
Skrivet av Ingegerd Lindström

Styrelsen hade sitt första möte 2018 den 15 januari. Vi var i de nya lokalerna på Wallingatan i Stockholm. Ännu är inte SOV:s lokaler riktigt i ordning men det finns ett större gemensamt rum där vår styrelse får plats.

Vår kassör rapporterade att föreningens ekonomi är fortsatt god och han jobbar på bokslutet för 2017. Göte Brunberg rapporterade från vår nya kommun i Estland som nu har börjat arbeta. Några av tjänstemännen i Birkas har fått fortsätta sina arbeten i den nya kommunen vilket glädjer oss. Barbro Adelman rapporterade från Aibolands museums 25-årsjubileum där hon och maken Carl Axel representerade föreningen.

Årsmötet skall i år vara den 14 april på Estniska huset, Wallingatan. Lokalen är bokad och programmet klart. Vi diskuterade vidare om årets Hemvändarvecka ochh det blir både bussresa, den här gången till Ormsö, tovning, vandring, gudstjänst och gemensam middag på Roosta. Vi kommer givetvis också att använda vår nya Hembygdsgård flitigt i sommar. Vi diskuterade även olika arbetsinsatser på Mickogården som bör ske i sommar. Som vanligt ett trevligt och givande möte!

Nästa styrelsemöte blir den 12:e februari.

 
Hembygdsgård
Skrivet av Ingegerd Lindström

alt

 

Föreningen har fått en Hembygdsgård i Estland!

Vår förening har fått en mycket generös gåva från en av våra medlemmar, Jürgen Lewerenz. Gården ligger i Birkas och består av en huvudbyggnad, en bastu samt tre lador/uthus. Här finns el och vatten indraget och alla bekvämligheter man kan önska sig. Vår tanke med gården är att använda den som en samlingsplats för våra medlemmar på sommaren, både de som har hus i området och de som bara kommer på kortare besök. Vi vill ha ett bibliotek där, ha olika aktiviteter och i framtiden kunna hyra ut rum tillfälligt. Ännu är det för tidigt att besluta exakt vad som vi skall använda gården till men det blir definitivt en samlingspunkt för alla medlemmar.

Om du har förslag på olika användningsområden så hör gärna av dig till styrelsen!

Den 14:e juli kommer vi att anordna ett Öppet hus där och den som vill kan komma mellan klockan 13.00 och 17.00 och bekanta sig med gården.

Välkomna!

 
Broschyr om Roslep
Skrivet av Ingegerd Lindström

RoslepbroschyrenGöte Brunberg har skrivit en 20-sidig tvåspråkig broschyr om sin hemby Roslep med namnet "Rooslepa, Rootsikeelne küla Eesti läänerannikul/Roslep, En svenskspråkig by vid Estlands västra kust". I den beskriver han kortfattat byns historia från dess grundande fram till nutid och också något om byns natur. Broschyren är främst riktad till Rosleps nuvarande estnisktalande befolkning men den har även svensk parallelltext.

Broschyren finns inte till försäljning men du kan ladda ned den i pdf-format genom att klicka här. Filen är ganska stor (16 MB) så det kan ta tid att ladda ned den över en långsam internetförbindelse.

Klicka på bilden för att förstora den!

 

 

 
Styrelsen informerar november
Skrivet av Ingegerd Lindström

Årets sista styrelsemöte hade vi den 13 november. Denna gång var vi, för första gången, i Eesti maja på Wallingatan. SOV är i full färd med att flytta sina saker dit så det var en aning rörigt men jag tror det kan bli fint där när allt är klart. Sammanträdesrummet är ett gemensamt rum för flera föreningar med baltisk tillhörighet så det måste vi boka i förväg.  Det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera när allt är inflyttat och klart.

Eftersom vi fått en helt ny kommun, och med denna en helt ny kommunfullmäktige som förmodligen inte vet lika mycket om svenskarnas historia i området som Nuckö kommun gjorde, beslöt vi att sammanställa en broschyr om estlandssvenskarna och lämna över till var och en i kommunfullmäktige och även till tjänstemännen i den nya kommunen. Vi räknar med att den kan vara klar i vår.

Vi diskuterade också Hemvändarveckan 2018 och beslöt att vi förlägger den till 7 - 13 juli 2018. Vi hade flera förslag på aktiviteter och en del av dem kan ni läsa om i nästa nummer av Medlemsbladet men hela programmet är ännu inte klart. Vi återkommer om det men boka redan nu in den veckan!

Vi fick en rapport om att et antal medlemmar varit på Mickogården och stängt för vintern. Vattnet är avtappat och storstugan städad. Erik Johansson hade tillverkat en fin bokhylla som sattes upp och Aare Kalm besökte oss för att få nycklar till gården. Han kommer att vara vår "gårdskarl" och se till huset under vintern och hjälpa till med gräsklippning under sommaren med mera.

Aibolands museum fyller 25 år och Torsdagstanterna fyller 20 år och detta kommer man att fira den 28 december i år. Föreningen kommer att uppvakta museet med en penninggåva.

Styrelsen beslöt att inte ha någon Vinterfest 2018. 

 

 
Ny bok om Spithamn
Skrivet av Göte Brunberg

Spithamnboken

I den tvåspråkiga boken "Spitham, Küla mis meeles/En by att minnas" presenterar Juta Holst byn Spithamn med fokus på etnografi och kulturhistoria. En by vars säregna lokala kultur och livsstil dog ut vid evakueringen av byborna till Sverige. Under sovjettiden dominerades byn av krigsmakten (kustbevakning och flygvärn), byns kolchos krympte ihop och byn förtvinade.

Boken kan beställas från Svenska Odlingens Vänner SOV. Klicka här för att komma till SOV:s hemsida.

 
<< Start < Föregående 1 2 3 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL