Skip to content
» Startsidan
Rickul/Nuckö Hembygdsförening
Rapport från styrelsen oktober
Skrivet av Ingegerd Lindström

Oktobers styrelsemöte hölls den 9:e. Vi beslöt att de som är i Estland vid Allhelgona-helgen skall träffas på Mickogården för att städa. Erik Johansson tog på sig att tillverka en bokhylla till stora rummet där vi kan ha böcker, tidningar och annat informationsmaterial.
Göte informerade om att den 25 oktober skall alla Rickul/Nuckös saker flyttas från Roslagsgatan till Estniska huset på Wallingatan. Roslagsgatans lokal skall vara helt tömd den sista november. Ove, Erik och Ingemar åtog sig att transportera bort det mesta av vårt material från arkivet.
Vi beslöt att ställa in den traditionella funktionärsträffen i år på grund av att vi inte ännu vet hur det kommer att fungera i de nya lokalerna.

Nästa års insamlingar kommer att gå till hjälpbehövande i Nuckö och Mickogården. Nästa sammanträde blir i Estniska huset den 13 november. 

 

 

 

 
Hembygdsgård
Skrivet av Ingegerd Lindström

alt

 

Föreningen har fått en Hembygdsgård i Estland!

Vår förening har fått en mycket generös gåva från en av våra medlemmar, Jürgen Lewerenz. Gården ligger i Birkas och består av en huvudbyggnad, en bastu samt tre lador/uthus. Här finns el och vatten indraget och alla bekvämligheter man kan önska sig. Vår tanke med gården är att använda den som en samlingsplats för våra medlemmar på sommaren, både de som har hus i området och de som bara kommer på kortare besök. Vi vill ha ett bibliotek där, ha olika aktiviteter och i framtiden kunna hyra ut rum tillfälligt. Ännu är det för tidigt att besluta exakt vad som vi skall använda gården till men det blir definitivt en samlingspunkt för alla medlemmar.

Om du har förslag på olika användningsområden så hör gärna av dig till styrelsen!

Den 14:e juli kommer vi att anordna ett Öppet hus där och den som vill kan komma mellan klockan 13.00 och 17.00 och bekanta sig med gården.

Välkomna!

 
Ny bok om Spithamn
Skrivet av Göte Brunberg

Spithamnboken

I den tvåspråkiga boken "Spitham, Küla mis meeles/En by att minnas" presenterar Juta Holst byn Spithamn med fokus på etnografi och kulturhistoria. En by vars säregna lokala kultur och livsstil dog ut vid evakueringen av byborna till Sverige. Under sovjettiden dominerades byn av krigsmakten (kustbevakning och flygvärn), byns kolchos krympte ihop och byn förtvinade.

Boken kan beställas från Svenska Odlingens Vänner SOV. Klicka här för att komma till SOV:s hemsida.

 
Broschyr om Roslep
Skrivet av Ingegerd Lindström

RoslepbroschyrenGöte Brunberg har skrivit en 20-sidig tvåspråkig broschyr om sin hemby Roslep med namnet "Rooslepa, Rootsikeelne küla Eesti läänerannikul/Roslep, En svenskspråkig by vid Estlands västra kust". I den beskriver han kortfattat byns historia från dess grundande fram till nutid och också något om byns natur. Broschyren är främst riktad till Rosleps nuvarande estnisktalande befolkning men den har även svensk parallelltext.

Broschyren finns inte till försäljning men du kan ladda ned den i pdf-format genom att klicka här. Filen är ganska stor (16 MB) så det kan ta tid att ladda ned den över en långsam internetförbindelse.

Klicka på bilden för att förstora den!

 

 

 
Årsmöte
Skrivet av Ingegerd Lindström

 

Årsmöte 2017  Mats Ekmans stipendium

Årsmötet 2017 är avklarat. Vi var ca 70 personer som träffades på Immanuelskyrkan i Stockholm. Willy Heyman skötte själva årsmötet som vanligt med bravur. En av frågorna på årsmötet var hur vi skulle hantera den fina gåva vi fått av en av våra medlemmar. Det är en gård i Birkas som skall skänkas till föreningen. Det blev ett enhälligt beslut att föreningen tar in gården i sin ekonomi och verksamhet. Viktigt att säga att det inte är skrivet ännu men gåvogivaren har sedan september förra året klart deklarerat sin avsikt.

Årets mottagare av Mats Ekmans stipendium blev fyra herrar som tillsammans med en femte medlem har samlat material och skrivit boken "Rickul/Nucköområdet under sovjeiskt styre 1944-1991". Deras gedigna arbete med att samla material, intervjua människor och översätta beställda artiklar har resulterat i en mycket viktig bok. Därför var valet av stipendiater i år lätt för styrelsen att ta. Varför det endast var fyra av fem författare som fick stipendiet beror på att den femte medlemmen avled för ett antal år sedan.

 
<< Start < Föregående 1 2 3 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL